Sós húsvéti kalács

A sós kalács nekem teljesen újdonság volt, amikor először együtt töltöttük a Húsvétot a férjemmel. Mi sosem ettünk, nem is csináltunk és nem is vettünk ilyen kalácsot, de minden évben ezután be kellett szereznem, mert nincs Húsvét sós kalács nélkül. 🙂 A bolti viszont nem olyan finom, mű íze van és száraz. Hát eljött a pillanat, hogy megkíséreljem itthon a sós kalács gyártását. Nem egyszerű feladat, szóval nem egy hardcore felsőtest edzés után álljunk neki, mert a dagasztott tésztába beledolgozni az olvasztott vajat felér egy hát-kar-váll tornával. 🙂  Tehát a recept:

Hozzávalók:

 • 3 dkg élesztő
 • 3 dl tej
 • egy kis porcukor
 • 3 db tojássárgája
 • 60 dkg liszt
 • fél marék só
 • 8 dkg olvasztott vaj

Elkészítés:

 1. 1 dl tejbe rakunk egy kevés porcukrot, és az élesztőt, mad felfuttatjuk. Ezalatt átszitáljuk a lisztet, és a közepébe mélyedést készítünk, ebbe csurgatjuk bele az élesztőt.
 2. Az élesztőt elkeverjük egy kevés liszttel, hogy lágy nokedlitészta szerű legyen és letakarva hagyjuk pihenni egy negyed órát.
 3. Utána mehet bele a maradék langyos tej, és két és fél tojássárgája (nem kell túlgondolni, a végére maradjon egy kevés a lekenéshez :)) , a sót is hozzá adtam.
 4. Masszív tésztát kell dagasztani, ez ilyenkor még egész könnyű feladat. 🙂 Utána kisebb adagonként beledagasztjuk a vajat is, na ez az igazán komoly munka, de megéri, nagyon szép tészta lesz a végeredmény. 🙂
 5. Körülbelül kétszeresére kelesztjük letakarva, majd 5 felé vágjuk, és egy kicsit újra pihentetjük. Ezután szép vékony csíkokat sodrunk a gombócokból. Ötös fonással összefonjuk (Youtube-on remek videokat lehet erről találni, sőt csinálhatunk hármas, hatos, vagy nyolcas fonást is).
 6. Egy negyed órát újra pihentetjük, és ha bemelegedett a sütő, lekenjünk a maradék tojássárgával. Akár duplán is lehet, akkor még fényesebb lesz. 🙂 Körülbelül 180 fokon süssük olyan 35-45 percet, de ez sütőfüggő, érdemes figyelgetni milyen a színe. 🙂

A fonás egész jól sikerült, de kicsit túlkelt nekem és azért szakadtak el a fonatok, ami viszont az ízén egyáltalán nem változtatott, isteni finom, sós, vajas íze lett. 🙂

Kellemes Ünnepet Nektek! 🙂

További bejegyzések ebben kategóriában