Cukorvirág, Tortadekor

HárMacska, vagyis 3 sziámi cica torta lépésről lépésre fotókkal

Imádom az állatos formatortákat, a legújabb részletes leírását készítettem most el, egy későbbi bejegyzésben láthatod honnan is indultam, amikor először szedtem össze minden bátorságom, hogy megformázzam piskótából a kutyánkat, ami első körben egy helyes foltos bocira hasonlított. Viszont most jöjjön a HárMacska torta :).

Alvó állatot a legjobb csinálni, mert rájuk is vonatkozik „a szem a lélek tükre” kifejezés, élővé tenni egy szemet iszonyú nehéz, nagy gyakorlatot és művészi vénát igényel. Nekem ezt még gyakorolni kell, aki nálam ebből a szempontból a legjobb, az Kricky Kiss-Podmaniczky Krisztina, rengeteget inspirálódom az ő munkáiból.

Csináltam már alvó cicát, a sziámik a sorban a 3.-ak (pontosabban a 3.,4.,5.  macskák :D), itt a nehezítést és kihívást az okozta, hogy 3 macskát kellett elrendeznem kompozícióban, illetve más pózban, hogy legyen benne mozgás is (nem csak 3 oszloptestű macska ugyanabban a pózban). Ezért érintkezniük, egybe fonódniuk kellett. Először csak egy sziámit akartam csinálni –  majd hozzáképzeljük a többit – gondoltam, de végül úgy döntöttem megpróbálom egy következő szintre hozni a kutyás macskás formatorta tudásom. Imádtam, jó döntés volt <3

Először sütöttem egy téglalap alakú olajos piskótát, receptet itt találod. A felső és az alsó megsült részt levágtam, mert nem kell vastag piskóta most nekünk (lásd fent a tehén-kutyánk esetét). Megtöltöttem 3 rétegben  francia vajkrémes-lime-os citromos krémmel és hagytam a hűtőben dermedni.

téglatest alakú vékony betöltött piskóta

Az eredeti kép alapján elkezdtem kifaragni a piskótát, először 3 felé vágtam, nagyjából 3 olyan hurkát, ahogy a cicák fekszenek, majd bejelöltem a piskóta darabokon körülbelül hol van a nyaka, mellső és hátsó lábai. Itt nagyon kell figyelni az arányokra, mert könnyen elcsúszhat az ember, és kap a végén egy tömzsi testű törpenövésű amorf macskatestű menyétet, ezt bizony senki nem akarja. Ha biztosra akarsz menni, akkor keress a neten pontosan olyan képet, amilyet szeretnél csinálni, vágd körbe és helyezd a piskótádra, akkor tuti ott lesz a nyaka, ahol kell lennie és nem a lapockájából fog kinőni! 🙂 Ahol mélyedés van a macskatesten, például a combtőnél, nyaknál ott ki kell vágni kicsit a piskótából. Elég a lábakat a comb- és mellső lábak tövéig kifaragni, a többi csak cukormasszából készül, így könnyebb burkolni is. Ha biztosabbnak érzed csinálhatod a fejet is masszából, én szeretem, ha abban is torta van. A lefaragott részekből remek cakepop készíthető, de először vissza kell pótolni belőle oda, ahol a cica domború, például a hasánál, a combjánál, a gerince mellett, itt is csak nagyvonalakban. Ha nem vagyunk biztosak a cicatest domborulataiban, akkor tapogassuk végig a saját vagy a szomszédunk macskáját. 🙂  Itt alakul az is ki, hogy mennyire dundi lesz a cica, bele kell számolni, hogy még jön rá két réteg vajkrém vagy ganache, és a burkolómassza is, szóval inkább soványítsuk a cicát. A lefaragott részeket mindenféle rendszer nélkül csak rá kell nyomkodni a megfelelő helyekre és kézzel kialakítani a domborulatot, itt már nem lényeges, hogy látszanak-e a rétegek. A cicatest tálcához érintkező részét kicsit beljebb kell vágni, mert ott is domborodik a macska, és később szépen alá lehet így fordítani a masszát, és a legvégén a takarót.

A nagy vonalakban formára vágott piskóták

Miután jól lehűlt (én kézzel szoktam ellenőrizni, hogy mennyire kemény a piskóta) jöhet rá a morzsakabát. A morzsakabát egy vékonyabb vajkrém réteg, aminek az a feladata, hogy a piskóta morzsáit megfogja. Itt még nem szükséges a „kopasz ember feje” simaság, jön még rá úgyis egy réteg. 🙂 Ha lehűlt jöhet rá a kicsit vastagabb következő vajkrém réteg, ennek az a feladata, hogy elválassza a belső krémet a fondanttól, és tökéletes alapot nyújtson a burkolásnak. Mivel egy cicának (főleg háromnak) egy egyenes felülete nincs a testén, így kreatívan kell tudni elsimítani a vajkrémet. Kaphatóak vajkrém simítók, amik olyanok, mint egy hajlékony műanyag lap, ezekkel szépen lehet dolgozni, de amíg nem ruházunk be ilyen nagyvilági hívságokra addig is itt egy pro tipp: rakjunk egy vastagabb lapot genothermbe (lánykori nevén műanyag bugyiba) és ennek az élével próbáljuk elsímítani a vajkrémet a cicák domborulatain. Nem lesz tökéletes, de a célnak pont megfelel,  amúgy sem tökéletes egyetlen formás cicahátsó sem. 🙂 A cicák jelenlegi állapotukban jobban hasonlítanak 3 lassan pillangóvá cseperedő bebábozódott hernyócskára, de lesz még belőlük macsek.

Vajkrémmel burkolt betöltött piskóták

Ha szépen megdermedt ez a vajkrém réteg is, akkor elkezdhetjük a cicák arcának és apróbb részeinek kialakítását. kisebb fondant hurkákat gyúrunk és kialakítjuk a szemgödröket (alul, felül egy-egy hurka), szépen el kell vékonyítani a hurkák szélét mert a külső burkoláson minden meg fog látszódni. Ki kell alakítani a cica orrnyergét és orrtükrét, és a két pofikáját is. Ha kivehetőek a vonásai, akkor már egész jól állunk vele. 🙂 a képen is látszik, hogy eléggé menyétszerű a fejük, de később szépen ki lehet alakítani a cica alakot és a színezés is sokat dob rajta majd.  a testen, ahol még úgy látjuk elférne egy kis anyag az arányok miatt, ott is ki lehet még pótolni fondanttal (pl. faroktő, lábak töve).

Arforma és apróbb részek kialakítása cukormasszával

Ezután jöhet a burkolás, a 3 sziámit külön-külön burkoltam halvány barna masszával, és a végén illesztettem össze őket. Én most már Bakels Pettinice, Unidec vagy Smartflex velvet cukormasszát használok, és előtte átgyúrom egy kis kókuszzsírral, mivel viszonylag sokat kell simogatni, formára igazítani, és sokáig kell lágynak maradnia. Először a testet burkolom, majd kialakítom  hegyes végű fondant mintázóval, vagy golyós eszközzel a cica hajlatait, és a szőröket a felületén (itt lehet használni fogpiszkálót is). A fejen sok massza felesleg lesz, de szépen el lehet dolgozni, ha kicsit bevizezzük az eszközünk végét. Addig kell alakítani a szem és arc hajlatokat amíg nem tetszik a végeredmény. Itt még sokat lehet módosítani rajta, csak kitartóan kell simogatni :). Ha ezzel megvagyunk, akkor méretaránynak megfelelő hurkákat gyúrunk és kialakítjuk a cica lábait, olyan pozícióba helyezve, ami nem tűnik úgy, mintha ki lenne törve a lába, ebben segít, ha van egy fénykép ami alapján a testtartás megfigyelhető. Illesztésnél vízzel és lapos végű eszközzel a legjobb dolgozni, szépen össze lehet dolgozni a két oldalt. Ha mégsem sikerülne szépen, akkor szőrök húzásával és festéssel lehet finomítani az éleken. Végső esetben akár a cica farka is kunkorodhat arra. Itt arra kell figyelni, hogy ne vékonyítsuk el annyira a masszát, hogy kiszakadjon. A mancsok talppárnáit és a lábujjakat is ezekkel az eszközökkel lehet kialakítani.  Végül a fülek kerülnek fel, ha vastagabb a fül töve, akkor nem kell alátámasztás, de ha beleszúrunk 2 fogpiszkálót sem fog megsértődni senki, főleg ha szólunk előtte, hogy a fülekkel azért óvatosan kell bánni/enni. 🙂 2 hasonló méretű hurkából kell kialakítani a háromszög alakú fület, belül vékonyítva a masszát. Összeillesztés hasonlóan zajlik, mint a lábaknál, és a fül szélére itt is kerülhetnek „szőrök”, amit fogpiszkálóval mintázhatunk meg. A három macska összeillesztése akkor lesz a legtermészetesebb, ha folyamatosan rakjuk őket össze, így igazíthatjuk menet közben hogyan álljanak a lábak és a farok.

Burkolás, lábak, farok és fülek kialakítása

Miután jól kihűlt a torta, nincs más hátra, mint a festés. Ez a legjobb része, remek szórakozás. 🙂 Van már egy barna alapunk, ezt kell „sziámisabb” színűre varázsolni. Én Fractal porfestékeket szoktam használni, ezesetben tejcsoki illetve étcsoki színűt. A hajlatokat lehet sötétíteni, hogy térben elkülönítsük a többi résztől, illetve a lábakat, farkat, pofit, füleket. Utólag használhattam volna egy kis feketét is, keverve a barnával, mert a sziámik kicsit sötétebbek ezeken a részeken. Hát, majd legközelebb.  Airbrush készülékem még nincs, remélem hamarosan be tudok szerezni egyet, és ez új dimenziókat fog nyitni az életszerűség tekintetében, legalábbis nagy reményeket fűzök hozzá. A szemeket fekete festékkel vékony ecsettel húztam „macskásra”.

Festett sziámi cicák

Utolsó simításként egy hátteret kell adjunk a cicáknak, én ebben az esetben egy fáradt rózsaszín színű takaróra gondoltam, mintha lustán bele lennének gubancolódva, ahogy szorosan egymás mellett feküdnek. Ezt a színt rózsaszín és barna gél állagú festékkel kaptam. A masszát ki kell nyújtani és meghajtani, mintha tényleg anyag gyűrődés lenne, és szorosan a cicák mellé fektetni, mintha rajta/benne feküdnének. a tálcát kicsit bevizeztem előtte, hogy jól tapadjon, az illesztéseknél is lehet vizezni, így eltűnnek az éles vonalak. Irány a hűtő, és kész is a 3 alvó sziámicica! 🙂

Három alvó sziámi rózsaszín takarón 🙂

Kérdésed van? Itt írhatsz nekem! Hozzáfűznél valamit? Itt elmondhatod a véleményed!

Várlak vissza a következő bejegyzésnél, hogy újabb kincseket mutathassak Neked! J

További bejegyzések ebben kategóriában